БИБЛИОТЕКА НОРМАТИВНЫХ ДОКУМЕНТОВ

ГОСТ ISO 7218-2015. Межгосударственный стандарт. Микробиология пищевых продуктов и кормов для животных. Общие требования и рекомендации по микробиологическим исследованиям

БИБЛИОГРАФИЯ

 

[1]

Bell, C. Neaves, P. and Williams, A.P. Food microbiology and laboratory practice, Blackwell Science Ltd, Oxford, UK (2005)

[2]

ISO 9001 Системы менеджмента качества. Общие требования

[3]

EA-Guidelines for the use of computers and computer systems in accredited laboratories, European cooperation for Accreditation (1998)

[4]

EA-4/10, Accreditation for microbiological laboratories, European cooperation for Accreditation (2002)

[5]

Food microbiology program requirements, based upon the FLAWG document United States accreditation criteria for laboratories performing food microbiological testing, American Association for Laboratory Accreditation (A2LA) (1998)

[6]

AS 1766 Австралийские стандартные методы микробиологических исследований пищевых продуктов. Часть 1: Современные общие приемы и методики

[7]

Buttiaux, R., Beerens, H. and Tacquet, A. Manuel de techniques ГОСТ ISO 7218-2015. Межгосударственный стандарт. Микробиология пищевых продуктов и кормов для животных. Общие требования и рекомендации по микробиологическим исследованиям, ГОСТ ISO 7218-2015. Межгосударственный стандарт. Микробиология пищевых продуктов и кормов для животных. Общие требования и рекомендации по микробиологическим исследованиям ГОСТ ISO 7218-2015. Межгосударственный стандарт. Микробиология пищевых продуктов и кормов для животных. Общие требования и рекомендации по микробиологическим исследованиям Flammarion (4th edn.)

[8]

APHA Technical Committee on Microbiological Methods for Foods. Compendium of methods for the microbiological examination of foods, 2nd edition, Speck, M.L., editor. Intersociety/Agency Committee on Microbiological Methods for Foods, American Public Health Association, Washington, DC, 1984

[9]

Cruickshank et al., Medical microbiology, Vol. 2, 12th edn., Churchill Livingstone, Edinburgh (1975)

[10]

D'Aoust, J.Y. Psychrotrophy and foodborne Salmonella. Int. J. Food. Microbiol. 1991, 13, pp. 207 - 16

[11]

D'Aoust, J.Y., Sewell, A.M. and McDonald, C. Recovery of Salmonella spp. from refrigerated pre-enrichment cultures of dry food composites, J. AOAC Int. 1995, 78, pp. 1322 - 7

[12]

D'Aoust, J.Y., Sewell, A.M. and Greco, P. Detection of Salmonella in dry foods using refrigerated pre-enrichment and enrichment broth cultures: summary of collaborative study. J. AOAC. Int. 1994, 77, pp. 1490 - 1

[13]

D'Aoust, J.Y., Sewell, A.M. and Greco, P. Detection of Salmonella in dry foods using refrigerated pre-enrichment and enrichment broth cultures - Interlaboratory study, J. AOAC. Int. 1993, 76, pp. 814 - 21

[14]

Dalsgaard, A., Guardabassi, L., Lund, C., Bagge, L. and Gravesen, J. Opbevaring af badevands-og ГОСТ ISO 7218-2015. Межгосударственный стандарт. Микробиология пищевых продуктов и кормов для животных. Общие требования и рекомендации по микробиологическим исследованиям ved 0 - 5 °C i et ГОСТ ISO 7218-2015. Межгосударственный стандарт. Микробиология пищевых продуктов и кормов для животных. Общие требования и рекомендации по микробиологическим исследованиям ГОСТ ISO 7218-2015. Межгосударственный стандарт. Микробиология пищевых продуктов и кормов для животных. Общие требования и рекомендации по микробиологическим исследованиям en signifikant reduktion i antal Escherichia coli og kimtal, Dansk. Vet. 2002 17, pp. 1 - 9

[15]

Harrewijin, G.A., and Hartog, B.J. Guidelines to perform microbiological analyses of food and food products ("Good laboratory practice"), De Ware(n)-Chemicus 1979, 9, pp. 1 - 11

[16]

Muir, G.D., ed. Hazards in the chemical laboratory, Royal Institute of Chemistry, London (1971)

[17]

WHO. Laboratory biosafety manual, 3rd edition. Geneva: World Health Organization, 2004. 184 p. Available (viewed 2013-01-24) at: http://www.who.int/csr/resources/publications/biosafety/en/Biosafety7.pdf

[18]

Lightfoot, N.F., Maier, E.A. (eds). Microbiological analysis of food and water - Guidelines for quality assurance. Elsevier, Amsterdam, Netherlands (1998)

[19]

Harrigan, W.F. and McCance, M.E. Laboratory methods in food and dairy microbiology, Academic Press (1976)

[20]

Laboratory safety at the Centers for Disease Control (CDC), NHEW Publication No. CDC 79-8118, Atlanta, 1979

[21]

Laboratory safety at the Centers for Disease Control, US Dept of Health, Education and Welfare (Public Health Service), Atlanta, 1979

[22]

Gerhardt, P., Murray, R.G.E., Costillow, R.N., Nester, E.W., Krieg, N.R. and Phillips, G.B. eds. Manual of methods for general bacteriology. American Society for Microbiology, Washington, DC 20006 (1981)

[23]

Gnanou Besse, N., Audinet, N., Beaufort, A., Colin, P., Cornu, M. and Lombard, B. A contribution to the improvement of Listeria monocytogenes enumeration in cold-smoked salmon. Int. J. Food Microbiol. 2004, 91, pp. 119 - 27

[24]

Microbiological testing laboratory accommodation guidelines, National Association of Testing Authorities, Australia

[25]

Microorganisms in foods - 1: Their significance and methods of enumeration, ICMSF, University of Toronto Press (1968 update)

[26]

Shapton, D.A., Board, R.G. and Hauster, W.J. eds. Safety in microbiology, Society for Applied Bacteriology Technical Series No. 1 and No. 6, Academic Press (1972)

[27]

De Man, J.C. MPN tables (corrected), Eur. J. Appl. Biotechnol. 1983, 17, pp. 301 - 5

[28]

Cochran, W.G. Estimation of bacterial densities by means of the "Most Probable Number". Biometrics 1950, 6, pp. 105 - 16

[29]

Hurley, M.A. and Roscoe, M.E. Automated statistical analysis of microbial enumeration by dilution series, J. Appl. Bacteriol. 1983, 55, pp. 159 - 64

[30]

Niemela, S. Statistical evaluation of results from quantitative microbiological examinations, Nordic Committee on Food Analysis (NMKL) Report No. 1, 2nd edition (1983)

[31]

Taylor, J. The estimation of numbers of bacteria by tenfold dilution series, J. Appl. Bacteriol. 1962, 25, pp. 54 - 61

[32]

Holt, J.G., Krieg, N.R., Sneath, P.H.A., Staley, J.T. and Williams, S.T. Bergey's manual of determinative bacteriology, 9th edn., Williams & Wilkins, Baltimore, MD, USA (1994)

[33]

Krieg, N.R. and Holt, J.G. Bergey's manual of systematic bacteriology - Volume 1, Williams & Wilkins, Baltimore, MD, USA (1984)

[34]

Sneath, P.H.A., Mair, N.S., Sharpe, M.E. and Holt, J.G. Bergey's manual of systematic bacteriology - Volume 2, 2nd edition, Springer, New York, NY, 2001

[35]

Kreger-van Rij, N.J.W. The yeasts - A taxonomic study, 3rd edn., North-Holland Publishing Co., Amsterdam, Netherlands

[36]

Thomas, H.A. Bacterial densities from fermentation tube tests, J. Am. Water Works Assoc. 1942, 34, pp. 572 - 6

[37]

ISO/IEC Guide 43-1, Проверка квалификации путем межлабораторных сличений. Часть 1. Разработка и применение программ проверок компетентности лабораторий

[38]

ISO 6888 (все части) Микробиология пищевых продуктов и кормов для животных. Горизонтальный метод подсчета коагулазаположительных стафилококков (Staphylococcus aureus и другие виды)

[39]

ISO 9998 Качество воды. Методика оценки и контроля микробиологической среды для подсчета колоний при оценочных испытаниях качества воды

[40]

ISO/TR 13843 Качество воды. Руководство по валидации микробиологических методов

[41]

ISO 14461-1 Молоко и молочные продукты. Контроль качества в микробиологических лабораториях. Часть 1. Оценка работы аналитика при подсчете числа колоний

[42]

ISO 14461-2 Молоко и молочные продукты. Контроль качества в микробиологических лабораториях. Часть 2. Определение достоверности подсчета числа колоний при посеве на параллельных чашках Петри с последующими стадиями разведения

[43]

ISO 16654 Микробиология пищевых продуктов и кормов для животных. Горизонтальный метод обнаружения палочки Escherichia coli O157

[44]

ISO/IEC 17025:2005 Общие требования к компетентности испытательных и калибровочных лабораторий

[45]

EN 12469 Биотехнология. Критерии качества для боксов биологической безопасности

[46]

ISO 17604 Микробиология пищевых продуктов и кормов для животных. Отбор проб для микробиологического анализа из туши

[47]

ISO 18593 Микробиология пищевых продуктов и кормов для животных. Горизонтальные методы отбора проб с поверхностей с помощью контактных пластинок и тампонов

[48]

ISO Guide 99:1996 Международный словарь по метрологии. Основные и общие понятия и соответствующие термины (VIM)

[49]

ISO/TC 34/SC 9 N852 Supporting document on the change from two to one plate per dilution for colony-count techniques (revision of ISO 7218), June 2007, Marie Cornu

[50]

ISO 3696, Water for analytical laboratory use - Specification and test methods

[51]

ISO 7712, Laboratory glassware - Disposable Pasteur pipettes

[52]

Blodgett R.J. Serial dilution with a confirmation step. Food Microbiol. 2005, 22, pp. 547 - 552

[53]

Blodgett R.J. Appendix 2: Most probable number from serial dilutions. In: Bacterial analytical manual online. Silver Spring, MD: US Food and Drug Administration, 2010. Available (viewed 2013-02-04) at: http://www.fda.gov/Food/ScienceResearch/LaboratoryMethods /BacteriologicalAnalyticalManualBAM/ucm109656.htm

[54]

Garthright W.E., Blodgett R.J. FDA's preferred MPN methods for standard, large or unusual tests, with a spreadsheet. Food Microbiol. 2003, 20, pp. 439 - 445

[55]

Haldane J.B.S. Sampling errors in the determination of bacterial or virus density by the dilution method. J. Hygiene 1939, 39, pp. 289 - 293

[56]

Jarvis B., Wilrich. C., Wilrich P.T. Reconsideration of the derivation of most probable numbers, their standard deviations, confidence bounds and rarity values. J. Appl. Microbiol. 2010, 109, pp. 1660 - 1667

[57]

ISO 80000-2:2009 Quantities and units - Part 2: Mathematical signs and symbols to be used in the natural sciences and technology

 

 

TOC